Najaarsbijeenkomst 2016 Ida Gerhardtgenootschap


terug naar overzicht

Datum: 8 oktober 2016 Tijd: 13:00

Graag nodigen wij u uit voor de Najaarsbijeenkomst 2016 op zaterdagmiddag in de aula van het Comenius College, Bisonlaan 1, Hilversum.
De middag begint met een tweegesprek. Jaap Goedegebuure, em. hoogleraar en auteur, interviewt de schrijver Oek de Jong over het werk van Ida Gerhardt. Oek de Jong brak door met de roman Opwaaiende zomerjurken (1979). Sedertdien publiceerde hij romans, novellen, essays en een dagboek. Ook was hij gastdocent aan de universiteiten van Amsterdam, Leiden en Berlijn. In 2012 verscheen Pier en Oceaan, een grandioze roman in twee delen over liefde en verlangen. Jaap Goedegebuure was tot zijn emeritaat in 2012 werkzaam als hoogleraar in de Moderne Nederlandse Letterkunde, o.a. aan de Universiteit Leiden. Verder is hij actief als literatuurcriticus (bijvoorbeeld voor het dagblad Trouw) en publiceert hij ondermeer over literatuur en religie. Vorig jaar verscheen het boek Wit licht; poëzie en mystiek in de Nederlandse literatuur van 1890 tot nu, waarin hij ook schrijft over gedichten van Gerhardt.
Een ongetwijfeld sprankelende voordracht uit het werk van Gerhardt zal worden verzorgd door Kila&Babsie, een dichtersduo dat wordt gevormd door Kila van der Starre, poëziecriticus, dichter, literatuurwetenschapper aan de universiteit Utrecht, en Babette Zijlstra, grafisch ontwerper en werkzaam aan het Nieuwe Instituut, Rotterdam. Kila&Babsie treden met eigen poëzie op tijdens literaire avonden, poetry slams en festivals. In hun duovoordrachten laten ze inhoud en vorm op originele wijze samenkomen.
Omdat ons genootschap ernaar streeft ook jongere generaties in aanraking te brengen met de poëzie van Gerhardt, zullen leerlingen van het Comenius College eveneens een bijdrage aan het programma leveren. Zij worden hierin begeleid door onze secretaris Sean Keller, die doceert aan het Comenius. Voorafgaand aan 8 oktober zullen twee gymnasiumklassen les krijgen over Ida Gerhardt, gevolgd door een aan Gerhardt gerelateerde schrijfopdracht en een workshop poëzievoordracht onder leiding van Kila&Babsie. De beste jonge dichters en perfomers zullen optreden tijdens de najaarsbijeenkomst.

Programma

13.00 uur    Woord van welkom door de voorzitter
13.45 uur    Tweegesprek Oek de Jong en Jaap Goedegebuure
14.30 uur    Pauze
15.00 uur    Optreden leerlingen Comenius, voorafgegaan door introductie door Sean Keller
15.30 uur    Poëzievoordracht door het dichtersduo Kila&Babsie
16.00 uur    Afsluiting en drankje

Klik hier voor meer informatie